dilluns, 16 de novembre del 2015

pebrots caramelitzats

Aquesta recepta és un acompanyament perfecte per unes botifarres a la brasa o uns ous ferrats. És molt fàcil de fer, però requereix un cert temps de cocció (perquè la gràcia és que els pebrots es vagin confitant poc a poc, a foc baix).



Ingredients necessaris:

pebrots escalivats
sucre morè
all
pebre negre
caiena
sal
oli d'oliva

Talles els pebrots a tires i els poses en una cassoleta recoberta d'oli. Hi afegeixes sucre morè, all laminat, pebre negre (boletes), flocs de caiena i un pessic de sal. A vegades li tiro un raig de vi dolç o Pedro Ximenez, però és optatiu.

Ho deixes coure lentament a foc baixet, perquè es vagi reduint i caramelitzant. I llestos!

Bon appétit!

        e.


dimecres, 28 d’octubre del 2015

panellets

Producte típic d'aquestes dates, que any rera any dic que serà la darrera vegada que els faig, però és que estan tan bons... que sempre hi torno a caure: els panellets!!!

Així, aquí tenim la recepta per fer uns 25-30 panellets, depèn de si fas les boletes més o menys grans (15 de pinyons, 10 d'ametlles i 5-10 de coco)

Ingredients:
250 gr ametlla mòlta
200 gr sucre
125 gr pinyons (del país, si us plau!)
75 gr ametlla trossejada
25-30 gr coco ratllat
1 patata petita bullida amb pell o 10 gr flocs de puré patata
2 ous

Comencem preparant el massapà. Pela la patata bullida i la xafes ben xafada. O també pots fer un puré de patates amb els flocs i 50 ml d'aigua (no hi posis llet, ni mantega, ni sal!). Ho deixes refredar a la nevera.
Un cop el puré estigui fred, el poses en una cassola ample (on t'hi càpiguen les mans) i afegeixes el sucre i l'ametlla mòlta. Si ho vols fer amb una amassadora elèctrica també ho pots fer (a poca velocitat i anar batent). Si no, ara toca embrutar-se una mica les mans, ja que has de pastar aquesta mescla fins que quedi una pasta ben lligada. 

 Tapa el massapà (així es diu aquesta massa que hem fet) i deixa'l reposar durant 1 dia a la nevera (encara que jo no ho faig mai perquè no me'n recordo i tampoc em queden malament)

Un cop reposat, separa una part del massapà per a fer els panellets de coco. Amb la resta de la massa ja pots començar a fer boletes i mitges llunes petites, ja que quan hi posis els pinyons i ametlla es faran molt més grans (i no volem que siguin panellets gegants, oi?). Aquesta part de fer les boletes és perfecte per a que t'ajudin els nens de la casa. 

Preparem l'adob (també és bo fer-lo el dia abans i deixar-lo reposar tapat a la nevera)... Bats bé un ou sencer i hi aboques els pinyons. Els remenes bé fins que quedin tots xopats. Ho tapes i a la nevera. Fas el mateix amb l'ametlla trossejada. 

L'endemà ja acabes amb els panellets: agafes una bola, uns quants pinyons d'aquests que estan amb l'ou i a cobrir tota la bola, com si fos una croqueta. Has de prémer una mica els pinyons, si no, no s'enganxen (no t'espantis, però les mans et quedaran fastigoses!). Un cop has acabat amb els panellets de pinyons, passes a fer el mateix amb els d'ametlla mòlta. Ja acabats només els has de pintar una mica de rovell, perquè els quedi un color ben daurat (opcional).
Per als de coco, només cal que barregis la massa d'ametlla que has separat abans amb el coco en pols. Pasta-ho ben pastat i fes muntanyes petites. 
Ja els tens llestos per posar-los en una safata (separa'ls bé), dins el forn a alta temperatura (220-230º C) durant uns 6-8 minuts, per tal que quedin daurats per fora i una mica cruixents, però tous i suaus per dins (compte! no et distreguis que es cremen en un no-res!)



Versión en castellano aquí

Bon appétit!
          e.




dilluns, 26 d’octubre del 2015

coca de iogurt amb poma

Aquesta és una coca fàcil que amb la poma per sobre, li dóna un to més festiu (si no et queda un "xurro" com a mi, és clar). És una coca per a les persones a qui no agrada massa el dolç. L'únic problema que li trobo és que la poma sovint se'n va avall i no queda massa bonica. Llegint en altres blocs he vist que una possible solució és tallar-la moooolt fineta. Bé, ja ho provarem una altra vegada...


200 gr farina
150 gr sucre
2 sobres llevat en pols
3 ous ecològics (a temperatura ambient)
1 iogurt de llimona 
1/2 tassa oli d'oliva suau
2 pomes (he fet servir reinetes)


Encén el forn a 180ºC perquè es vagi escalfant. Prepara un motlle amb mantega i farina (no cal fer res si és de silicona). Pela i talla les pomes ben, ben finetes i rega-les amb suc de llimona perquè no s'oxidin.

Barreja el iogurt amb l'oli. Després hi vas afegint un a un els ous i batent bé. Ara ja pots afegir la farina tamisada i el llevat. Un cop has aconseguit una mescla ben cremoseta i llisa, l'aboques dins el motlle i la cobreixes amb la poma extrafina. Si vols ho pots empolsar amb una mica de sucre (no ho vaig fer, ja que als convidats no els agradava massa el dolç).

Ho poses dins el forn durant uns 35-40 minuts (o fins que punxis la massa i el punxó surti net).
Treus la coca del forn i la deixes refredar uns 10 minuts dins el motlle. Després ja la pots desmotllar i acabar de refredar sobre una reixeta.

Bon appétit, 

    
       e.

dissabte, 3 d’octubre del 2015

crema de pastanaga i gingebre

Quan comença la tardor i el fred ja es nota una mica, sempre ve de gust una crema calenta. Avui faig la crema de pastanga, que amb el gingebre té un toc asiàtic que la fa més interessant. És fàcil i no requereix tota la teva atenció durant força estona (vaja, que quan ja està tot controlat dins la cassola, tens 20 minuts per fer el que vulguis). I la banda sonora per cuinar aquesta crema és l'Ella Fitzgerald & Louis Armstrong. Perfecte!
 Ingredients:

1 kg pastanagues 
2 cebes
1 tros de gingebre
brou de pollastre o verdures
all
sal
mantega 
oli d'oliva


En una cassola amb la mantega i l'oli ja calents poses les pastanagues i la ceba tallades i el gingebre ratllat. Ho deixes coure a foc mig durant uns 5-8  minuts. Ho sales una mica (no et passis que el brou també porta sal).


Ara ja li pots afegir el brou (que ho cobreixi tot, després n'hi pots afegir més si cal). Deixes que arrenqui el bull, ho tapes i que bulli fins que les pastanagues estiguin toves (uns 20 minuts aprox.).


Ha arribat el moment de triturar i convertir-ho tot en una crema suau. Si tens una batedora de got, ho vas posant per tandes (no tot de cop, que et serà molt més difícil). Si no la tens (com jo) ho passes pel túrmix i llestos. Quan ja està ben fineta, tastes de sal i rectifiques si cal, i si t'ha quedat molt espessa hi afegeixes una mica més de brou o aigua.

Bon appétit!
       e.





dijous, 27 d’agost del 2015

esqueixada

Opció ràpida per un dinar/sopar ben sà i complert: esqueixada o amanida de bacallà amb tomàquet. Un plat ben mediterrani, estiuenc, lleuger...



Només et cal:
bacallà dessalat 
tomàquet (he fet servir corn de bou)
ceba (de figueres)
olives negres (d'aragó)
un bon oli verge d'oliva
sal (flor de sal d'es Trenc, varietat Mediterrània)



Talles el tomàquet i la ceba ben petits. Esqueixes el bacallà i ho poses tot junt amb les olives. Ho amaneixes bé i... llestos!



Bon appétit,
        e.

dimecres, 26 d’agost del 2015

panna cotta

Aquí unes postres italianes que vaig descobrir a la meva pizzeria preferida: Il Picarolo. És com un pudding o un flam, però es fa amb llet. En general agrada a tothom perquè no és massa dolç, és suau i lleuger i li pots afegir per sobre el que més t'agradi. Perfecte! (però si no t'agrada la llet, passa, perquè només és llet amb crema de llet!)



Per a 4 persones necessites:

250 ml llet sencera
250 ml nata líquida (35% materia grasa)
2 cullerades soperes de sucre
1/2 cullerada de cafè d'extracte de vainilla
3 fulls de gelatina
i el que vulguis com a topping

Com veieu, jo vaig posar com a topping melmelada de gerds (d'Ikea, boníssima!) i xocolata amb ametlla caramelitzada. Però pots posar-li troços de fruita, salsa de llimona, mel...



Posa en un cassó la llet, la nata, el sucre i la vainilla a escalfar. Quan estigui calent, però no bullint (sobre uns 50ºC) ho pots retirar del foc i reservar. Mentre, has d'haver hidratat els fulls de gelatina en aigua tèbia (si és massa calenta, es desfaran). Un cop hidratats, els treus de l'aigua i els escorres i els poses dins el cassó amb la resta dels ingredients. Ho remenes bé i ho distribueixes en gotets (o en un sol motlle). Un cop fred, ho poses a la nevera perquè es solidifiqui. I ja està! 


Bon appétit!
        
        e.

quinoa amb verdures

Plat senzill i mega sà. I fàcil. Molt fàcil.
La quinoa és un pseudocereal, vaja que té les propietats dels cereals, però en realitat és un fruit sec. Té un alt contingut en proteïnes, és rica en fibra, magnesi i ferro i és SENSE gluten. La bomba! (però és una mica cara, això sí, si ho comparem amb d'altres cereals). 



Per preparar aquest plat senzill, només cal sofregir una mica les verdures (tria les que vulguis, pel seu color, textura o les que tinguis a mà). Jo he escollit carbassó, pebrot vermell, tomàquets secs i ceba.

Per coure la quinoa, primer l'has de rentar molt bé amb aigua freda per treure-li la saponina (farà una escuma blanca). Un cop ben neta (si vols pots deixar-la en remull una estona), posar-la en un cassó amb 1 part d'aigua o brou per 1 de quinoa i un raig d'oli d'oliva. Fer-ho bullir destapat. Quan bulli, tapar el cassó i posar-lo a foc baix durant uns 15-20 minuts aproximadament, fins que el gra quedi transparent i al dente (més info sobre la quinoa aquí)

Un cop cuita, barrejar-la amb les verduretes i millor menjar-la de seguida, ja que si no, perd part dels seus nutrients. 




Bon appétit!
     
        e.

dimarts, 14 de juliol del 2015

amanida de patata amb salsa de curry verd

Aquesta no és una recepta meva (li he "robat" de la meva amiga Helena), però m'encanta i havia d'estar al bloc. Encara que d'entrada potser no li trobis el què, t'asseguro que agrada a gairebé tothom i és molt fàcil de fer.
Les quantitats no les poso perquè depèn molt de si la serviràs com a tapa, com a plat principal... o sigui que tu mateix.



Els ingredients:
- patates petites 
- cebes de figueres
- coriandre fresc
- pasta de curry verd
- salsa dolça de xile 
- iogurt grec
- pessic de sal




Cous les patates amb la pell (o les poses al microones, com vaig fer jo). Les deixes refredar i després les talles petites. Agafes les cebes i també les talles molt petites i les poses en un bol amb vinagre durant uns 20 minuts (perquè perdin el picant). Després passes la ceba per aigua freda i l'escorres. Talles el coriandre petitó i el barreges amb la patata i la ceba.
Per la salsa, només has de barrejar el iogurt amb la pasta de curry (poqueta perquè pica mooolt!) i la salsa dolça de xile. Li poses un pessic de sal i vas tastant i afegint més picant si et cal. Quan ja la tens al teu gust només has d'afegir la salsa a les patates i... llesta!



Bon appétit!
     
        e.

festa al jardí

M'agrada celebrar festes a casa. I en aquestes ocasions el que faig és preparar un bufet on cadascú s'agafi el que més li agradi.
En la de l'altre dia vaig servir:
- amanida de patates amb salsa de curry verd (es mereix un post a part!)
- croquetes de bacallà
- pasta de full amb ceba caramelitzada, sobrassada de mallorca i formatge menorquí (m'encanten Ses Illes!)
- broquetes de tomaquets amb formatge
- truita de patata i ceba amb salsa brava
- crostinis de salmó amb formatge
- crostinis d'hummus amb sèsam
I per veure, és clar, cava (Marquès de Gelida Pinot Noir, el meu preferit i MIM Brut Reserva) i unes claretes. No es pot demanar més!













diumenge, 5 d’abril del 2015

pastís de mantega (pastís Roxana)

Aquest pastís de mantega (o pa de pessic) és una bona base per a poder fer un pastís més elaborat (afegint melmelada, cobertura de xocolata o alguna altra cosa) o deixar-lo com està, per sucar-lo en un got de llet. Aquesta és doncs, la recepta del pastís Roxana, vinguda directament des del barri londinenc de Notting Hill on la meva germana la va aprendre de la seva "jefa", la Roxana, i després me la va passar a mi.



Per a un pastís per a 8-10 persones necessites:

100 gr mantega (a temperatura ambient)

1 tassa i 1/2 sucre morè
2 ous ecològics (a temperatura ambient)
1 tassa i 2 cullerades soperes de llet
2 tasses i 1/4 farina
1 sobre llevat en pols
1/2 culleradeta extracte de vainilla

Engega el forn a uns 170ºC perquè es vagi escalfant mentres prepares la massa. Prepara un motlle (jo a vegades faig servir un rodó, un de corona...segons l'efecte final que vulgui donar-li al pastís) untant-lo de mantega i espolsant una mica de farina. Posa la mantega i el sucre en un bol i comença a batre'ls. Després ves afegint la resta d'ingredients líquids un a un i ves batent-los. Tamisa la farina i el llevat i els afegeixes a la barreja de mantega. Ho bats tot bé fins que quedi cremoset i llis.



Posa la massa ben repartida en el motlle i dins el forn durant 45-50 minuts o fins que estigui quallada (el punxes i el punxó ha de sortir sec). Deixa'l refredar dins del motlle. I ja el tens llest per a guarnir-lo o menjar-te'l...

Altres variants, prenent com a base aquest pastís...



Bon appétit!
        
        e.

divendres, 27 de març del 2015

pastís xoco-xoco

Aquest ha passat a ser uns dels pastissos preferits de la meva família i que no falta mai a cap aniversari: el pastís xoco-xoco!

És molt fàcil i ràpid de fer i està taaaaan bo (si no t'agrada la xocolata, ni te'l miris!).

Per a un pastís per a 8-10 persones necessites:


per a la massa:

250 gr mantega (a temperatura ambient)
235 gr sucre morè
3 ous ecològics (a temperatura ambient)
300 gr farina
1 1/2 cullera de tè llevat en pols
250 ml crema agra
35 gr cacau en pols
250 gr xocolata negra, desfeta

per a cobrir el pastís:
150 gr xoco negra, trossejada
80 ml nata líquida

Encendre el forn a 160ºC. Prepara un motlle de 22 cm (unta'l de mantega i espolsa farina) per evitar que s'enganxi la massa. Posar la mantega i el sucre en un bol de la batedora elèctrica i barrejar-ho fins que quedi cremós i lleuger. Afegir els ous i batre bé. Tamisar la farina, el llevat i el cacau i afegir-ho a la barreja de la mantega. Després afegir la crema agra i la xocolata desfeta i batre fins que quedi ben mesclat.


Posar la massa ben repartida en el motlle i dins el forn durant 55-60 minuts o fins que estigui quallada. 
Deixar-lo refredar dins del motlle (COMPTE! no ha de quedar molt fet, perquè si no, amb el temps de repòs dins el motlle, s'acaba de coure més i llavors queda ressec. Que ja m'ha passat més d'una vegada...)

Si t'ha quedat com a mi, trencat per sobre, no passa res. Quan estigui fred el gires i el poses a una safata bonica i com que després el cobreixes amb la xocolata, queda perfecte.

Per a fer el glacejat de xocolata, només cal que posis la xoco trossejada amb la nata líquida dins un pot i al foc, a baixa temperatura, fins que quedi finet. Deixar refredar durant uns 5 minuts abans de repartir-la per sobre del pastís.
I ja està!

Bon appétit!
        
        e.

dijous, 5 de març del 2015

pastís de llimona "brûlée"

Aquesta recepta és un exemple de com fer servir la salsa de llimona de l'anterior post. Un cop més, és una recepta senzilla i facilíssima, però que sembla que sigui fruit d'unes mans expertes en pastisseria (vaja, que quedaràs com un rei quan la facis). S'assembla a la crème brûlée dels francesos (variant de la crema catalana) d'aquí el nom: pastís de llimona brûlée.


A més de la salsa dolça de llimona (mira la recepta aquí), per preparar el pastís necessitaràs:

per a fer la massa:

220 gr mantega (a temperatura ambient)
240 gr farina
50 gr sucre glas 
suc d'una llimona (aprox. 3 cullerades soperes)

per a cobrir el pastís:
2-3 cullerades soperes de sucre

Comença encenent el forn a 180º. Barreja la mantega, la farina i el sucre glas fins que quedi una massa ben lligada. Cobreix un motlle de 25 cm (que previament hauràs untat de mantega i espolsat de farina per evitar que s'enganxi) amb la massa i apreta-la bé contra la base i els laterals (compte que no quedi massa gruixuda com em va passar a mi!). Enforna-ho durant uns 15 minuts o fins que estigui lleugerament daurat. Treu el motlle del forn i deixa'l refredar uns 15 minuts (mentres, aprofita per a trucar aquell amic de qui fa temps que no saps res i si vols, el convides a pastís :-)

Ara ja tens la base feta i pots començar a farcir-la amb la salsa de llimona. Escalfa el forn a 180º. Escampa la salsa de llimona per sobre de la base i cou-la uns 15-20 minuts (o fins que vegis que la salsa ha quedat espessa i cuita). Treu el pastís del forn i deixa'l refredar.


Un cop fred, treu amb molt de compte el pastís del motlle (si el trenques, et mato). Posa'l sobre un plat cobert de plàstic film, tapa el pastís i posa'l a la nevera fins que quedi cuallat (com a mínim una hora, però millor si el deixes tota la nit).

Abans de servir el pastís, el treus del plàstic, el poses en una safata ben bonica i el cobreixes de sucre. I amb un cremador o aquell-aparell-per-cremar-crema-catalana has de cremar el sucre fins que quedi una capa daurada i dura.


Bon appétit!

        e.