dijous, 5 de març del 2015

pastís de llimona "brûlée"

Aquesta recepta és un exemple de com fer servir la salsa de llimona de l'anterior post. Un cop més, és una recepta senzilla i facilíssima, però que sembla que sigui fruit d'unes mans expertes en pastisseria (vaja, que quedaràs com un rei quan la facis). S'assembla a la crème brûlée dels francesos (variant de la crema catalana) d'aquí el nom: pastís de llimona brûlée.


A més de la salsa dolça de llimona (mira la recepta aquí), per preparar el pastís necessitaràs:

per a fer la massa:

220 gr mantega (a temperatura ambient)
240 gr farina
50 gr sucre glas 
suc d'una llimona (aprox. 3 cullerades soperes)

per a cobrir el pastís:
2-3 cullerades soperes de sucre

Comença encenent el forn a 180º. Barreja la mantega, la farina i el sucre glas fins que quedi una massa ben lligada. Cobreix un motlle de 25 cm (que previament hauràs untat de mantega i espolsat de farina per evitar que s'enganxi) amb la massa i apreta-la bé contra la base i els laterals (compte que no quedi massa gruixuda com em va passar a mi!). Enforna-ho durant uns 15 minuts o fins que estigui lleugerament daurat. Treu el motlle del forn i deixa'l refredar uns 15 minuts (mentres, aprofita per a trucar aquell amic de qui fa temps que no saps res i si vols, el convides a pastís :-)

Ara ja tens la base feta i pots començar a farcir-la amb la salsa de llimona. Escalfa el forn a 180º. Escampa la salsa de llimona per sobre de la base i cou-la uns 15-20 minuts (o fins que vegis que la salsa ha quedat espessa i cuita). Treu el pastís del forn i deixa'l refredar.


Un cop fred, treu amb molt de compte el pastís del motlle (si el trenques, et mato). Posa'l sobre un plat cobert de plàstic film, tapa el pastís i posa'l a la nevera fins que quedi cuallat (com a mínim una hora, però millor si el deixes tota la nit).

Abans de servir el pastís, el treus del plàstic, el poses en una safata ben bonica i el cobreixes de sucre. I amb un cremador o aquell-aparell-per-cremar-crema-catalana has de cremar el sucre fins que quedi una capa daurada i dura.


Bon appétit!

        e.