dimarts, 26 de gener del 2016

patates guisades

Aquesta és una versió de les patates a la riojana de tota la vida, però he afegit costella de porc i tomàquets secs. És un d'aquests plats de cullera que tant m'agraden a l'hivern, perquè reconforten i a més, porten les proteïnes i d'altres històries necessàries per convertir-lo en plat únic. Ah! i és moooolt fàcil de fer!

Per a 2 persones necessites:

3-4 patates mitjanes
1/2 ceba
2 grills d'all
1 tros de xoriço
1 tros de costella de porc
1 pebrot "choricero" rehidratat
uns quants tomàquets secs
pebre de la vera 
1 fulla de llorer
sal, oli d'oliva i aigua calenta
una barra de pa (per a sucar)

Pelem els alls i els xafem una mica (o bé els pots picar) i també pelem la ceba i la tallem fineta a rodanxes. Pelem les patates i les "xasquem", o sigui, que fas el primer tros del tall amb el ganivet i l'acabes de trencar (per allò de que deixi anar millor el midó i quedi una salsa espessa).
En una cassola poses a sofregir la ceba en oli d'oliva (foc mig-baix) i quan estigui toveta hi afegim l'all, els trossos de costella i el xoriço. Apugem una mica el foc per ajudar a que es dauri bé la carn.
Ara ja li podem afegir les patates, la polpa dels pebrots i el pebre de la vera i remenem bé, perquè no es cremi res. Llavors afegim aigua calenta fins a cobrir les patates. Un cop comenci a bullir, abaixem el foc, ho tapem i deixem coure uns 30 minuts (o fins que les patates estiguin toves). Rectifiquem de sal i anem remenant de tant en tant, perquè no s'enganxi. Si al final veiem que no ha espessit prou, xafem alguna patata, fins que quedi la textura desitjada. I ja està!

Bon appétit!
        e.

dilluns, 18 de gener del 2016

tortell de reis

Abans que m'oblidi d'aquesta recepta i l'any vinent em torni boja buscant-la, aquí la deixo...

Fa uns anys vaig fer una altra versió del tortell de reis i, tot i que de gust estava molt bo, em va quedar bastant dur. Aquest any, no, estava molt tendre i gustós. Gràcies a la Sònia de l'Exquisit (bloc que no us podeu perdre). No és una recepta massa difícil, però si que et cal molt de temps, ja que has de preparar una part el dia abans, i la resta l'has d'anar fent de mica en mica, deixant reposar la pasta (una mica rotllo, la veritat, però no cada dia és el Dia de Reis!)

L'he farcit de trufa, però, es pot farcir de nata, massapà o del que et sembli (i no he posat fruita confitada per sobre perquè a casa sempre l'acabem treient i llençant-la, però si vols, n'hi poses).

Ingredients per a la massa mare
125 gr de farina
75 ml d'aigua
2 gr de sal
2 gr de llevat fresc diluit en una mica d'aigua

Resta d'ingredients per al tortell
250 gr de farina
2 gr de sal
20 gr de llevat fresc diluit en una mica d'aigua
85 gr de mantega a temperatura ambient
la pell ratllada de 1/2 llimona
la pell ratllada de 1/2 taronja
40 gr de sucre
10 ml de conyac
10 ml d'aigua de tarongina ("azahar")
35 ml d'aigua
35 ml de llet
ametlles filetejades per decorar

Ingredients per al farcit de trufa
500 ml de nata líquida 35% o 38% MG
30 gr de cacau pur en pols
75 gr de sucre glas
2 culleradetes de gelatina en pols neutra
2 cullerades d'aigua freda

Comencem fent la massa mare: barreges els 4 ingredients dins un bol. Ho tapes i ho deixes reposar unes 3 hores mínim (millor fer-ho la nit abans). Es tracta de que pugi la massa.

I ara el tortell: posem en un bol la mantega, el sucre, l'aigua de tarongina, el conyac i les pells ratllades. Barrejar-ho bé.
En un altre bol mesclem els ingredients secs (farina, llevat i sal) i després afegim la llet, una mica d'aigua, la massa mare, la mantega tova i la resta de l'aigua (potser no et cal tota o n'has d'afegir una mica més). Ara toca pastar-ho fins que quedi una massa elàstica (amb la kitchen aid pots fer-ho en 3 minuts a velocitat lenta i 8 minuts a velocitat ràpida).
Ho tapem amb un paper film  i ho deixem reposar durant uns 90 minuts (si està prop d'un lloc calent, millor, per exemple el forn engegat a baixa temperatura).
Quan la bola ja està fermentada i ha augmentat de volum, fem el forat del tortell, amb el palmell de la mà, de manera que no es trenqui la pasta. Fem el forat gran, d'uns 12 cm i el tortell de 23 cm.

Ja el podem posar en una safata de forn folrada amb paper o làmina de silicona i deixar-ho reposar 90 minuts més.

I per acabar, abans d'enfornar-lo, l'hem de pintar amb l'ou batut i guarnir-lo amb les ametlles picades o filetejades i el sucre humitejat amb aigua (per fer com pedretes).

El posem al forn 180º durant uns 15-20 minuts (o fins que el vegis daurat).Quan ja està, el treus i el deixes refredar sobre d'una reixa, fora del forn.

I ara toca fer el farciment: la trufa!
En un bol posem la nata ben freda i el cacau en pols i ho barregem lleugerament. Ja podem començar a batre amb les varilles i quan comenci a agafar cos, hi anem afegint el sucre glas de mica en mica, sense deixar de batre. Veurem que ja està muntada la trufa quan comenci a fer uns "pics" i no val passar-se de batre, perquè si no acabaríem fent mantega. Per aconseguir que la nata o la trufa aguanti forta (i no acabi desfeta dins el tortell) farem servir un truc: afegir-hi gelatina neutra (que li donarà consistència, però gens de gust). Per això hem de diluir 2 culleradetes de gelatina en pols neutra en un bol amb 2 cullerades d'aigua freda. Deixar-ho reposar uns 5 minuts, fins que la gelatina s'hidrati i es disolgui bé. Llavors, posar-la al microones a potència màxima durant uns 20 segons i deixar-la refredar fins uns 36º (temperatura corporal). Anem muntant la nata i afegint la gelatina fosa. I quan ja està muntada del tot (ha fet els "pics"), la tapem amb film i a la nevera fins que hàgim de farcir el tortell.

Per acabar de muntar el tortell, només cal obrir-lo delicadament per la meitat, posar-li mooolta trufa al mig i tornar a tapar-lo. I ja, finalment, està acabat!

Bon appétit, 

       e.

brownie amb pastís de formatge

Les coses bones millor de dos en dos, no et sembla? doncs si t'agrada el brownie i també el pastís de formatge, fliparàs amb aquest pastís doble! Això sí, després no et queixis pel bikini ;-)

Es tracta de fer un brownie primer i després afegir-hi el pastís de formatge a sobre. No és complicat, però requereix més temps que si fessis un pastís sol, però val la pena, de veritat!
Aquesta recepta és per unes 10-12 persones. Si vols més part de pastís de formatge, fes el doble de la recepta que he fet jo.

Ingredients per al brownie
200 gr de mantega
200 gr xocolata de postres 
70 gr de farina
150 gr de sucre morè

150 gr de nous pelades i trossejades
4 ous ecològics

Ingredients per al pastís de formatge
250 gr de formatge d'untar (tipus philadelphia)
65 gr de sucre morè
2 ous ecològics
1/2 culleradeta d'extracte de vainilla
60 gr de iogurt natural 

Per a fer el brownie, desfem la mantega i la xocolata trossejada en un cassó a foc lent o al microones. Quan s'hagi fos del tot, ho retirem del foc i hi afegim el sucre morè. Tot ben remanat i hi anem afegint l'ou d'un en un i la farina tamisada i un altre cop a mesclar-ho fins que quedi una pasta fineta. Ara ja es pot posar en un motlle untat amb mantega (o de silicona) perquè no s'enganxi. El posem al forn preescalfat a 200º que abaixem a 180º, durant uns 25 minuts a la reixa del mig del forn.


Mentre tens el brownie al forn, has de preparar la part del formatge així: en un bol has de barrejar el formatge, el sucre, els ous batuts i la vainilla. Un cop batut hi afegeixes el iogurt i ho tornes a batre fins que et quedi tot ben lligat i fi. Ara aquesta mescla l'has de posar sobre del brownie, abaixar el forn a 160º i deixar-ho coure tot uns 45 minuts (o fins que el centre estigui quallat).
Quan ja està cuit, treus el pastís del forn i el deixes refredar a temperatura ambient. 

Un cop fred, ja el pots desmotllar i posar-lo a la nevera unes 3 hores perquè acabi de quedar ben compactat i... llestos!

Bon appétit, 

        e.

dissabte, 16 de gener del 2016

pollastre amb prunes i pinyons

Una recepta clàssica de la cuina catalana, típica de Festa Major o, en el meu cas, de Dinar de Nadal. Amb ingredients i elaboració senzilla, no falla mai. I jo la faig així...

Ingredients (per a unes 4 persones):
1 pollastre gros de pagès tallat a vuitens
2-3 cebes mitjanes
10 prunes seques amb òs
1 grapat de pinyons dels país
vi blanc o conyac
brou de pollastre
picada feta amb: avellanes, pinyons, all, julivert, molla de pa i vi blanc

Daurem el pollastre en una cassola gran on després ens hi càpiga tot (pollastre i prunes). Un cop daurat, el retirem. 

En la mateixa cassola sofregim la ceba a foc lent. 

Quan ja està sofregida, afegim el pollastre, un raig de vi blanc o conyac, la picada i ho cobrim amb el brou. 

Deixem que arrenqui el bull a foc fort i destapat, i als 10 minuts, hi afegim les prunes i els pinyons. 

Llavors, ja el podem tapar i abaixar el foc (foc mig), i deixar-lo coure durant uns 20 minuts. Passat aquest temps, destapem la cassola i deixem reduir la salsa. I... ja està! Fàcil, eh?

Bon appétit!
        e.