dissabte, 28 de gener del 2017

madalenes (o magdalenes, si us agrada més)

Una de les peces de brioxeria que més m'agraden són les madalenes i com no... són molt fàcils de fer! Això sí, no són molt ràpides, perquè és convenient deixar reposar la massa unes 3 hores (o millor tota la nit). Però de veritat que paga la pena!

He seguit la recepta del bloc "Mis dulces preferidos", que alhora havia seguit la recepta de'n Xavier Barriga. He fet aquesta recepta diverses vegades i surten unes madalenes esponjoses i boníssimes!




Ingredients:


- 4 ous grans 

- 175 gr sucre
- 210 gr farina
- 10 gr de llevat químic (en pols)
- 60 ml llet
- 190 ml oli d'oliva suau o girassol
- un pessic de sal
- ratlladura d'una llimona
- pinyons
- un pessic de canyella o vainilla 

També necessitaràs paperets i safates per a madalenes.


Primer de tot, posem en un bol la farina, la sal i el llevat i ho barregem.

Seguidament, en un altre bol barregem el sucre i els ous amb les varilles elèctriques, durant uns 5-6 minuts a velocitat alta, fins que quedi com una crema (el que es diu "blanquejar"). En aquest pas, la barreja agafa molt de volum, ja que li incorporem molt aire.
Després ja podem afegir l'oli, la llet, la ratlladura de la llimona i ho batem durant 1-2 minuts més.
Ara incorporem la farina tamissada amb un colador i ho barregem tot, una mica, just perquè es mescli bé.


Ho tapem amb film plàstic i ho deixem reposar a la nevera durant unes 3 hores mínim.

Quan hem d'enfornar, primer hem de precalentar el forn 15 minuts a 250º amb aire, a dalt i a baix (no possis el turbo!). Mentre s'escalfa, treiem la massa de la nevera, la passem una mica per les varilles i procedim a omplir les càpsules (3/4 de la càpsula ja està bé, perquè puja molt)


Llavors afegim uns pinyons i sucre per sobre. Ho posem a la safata que estarà al centre del forn i abaixem la temperatura a 210-220º. 

Ho deixem coure uns 14-16 minuts o fins que les vegis daurades. I ja està!





Ah! i quantes en surten? doncs depèn de la mida de les càpsules que facis servir, però en surten suficients per a berenar uns quants (o tu, durant uns quants dies). I una altra cosa, es poden guardar la mar de bé en un tàper o una caixa metàl·lica d'aquelles tan mones...

Bon appétit!

        e.