dimecres, 28 d’octubre del 2015

panellets

Producte típic d'aquestes dates, que any rera any dic que serà la darrera vegada que els faig, però és que estan tan bons... que sempre hi torno a caure: els panellets!!!

Així, aquí tenim la recepta per fer uns 25-30 panellets, depèn de si fas les boletes més o menys grans (15 de pinyons, 10 d'ametlles i 5-10 de coco)

Ingredients:
250 gr ametlla mòlta
200 gr sucre
125 gr pinyons (del país, si us plau!)
75 gr ametlla trossejada
25-30 gr coco ratllat
1 patata petita bullida amb pell o 10 gr flocs de puré patata
2 ous

Comencem preparant el massapà. Pela la patata bullida i la xafes ben xafada. O també pots fer un puré de patates amb els flocs i 50 ml d'aigua (no hi posis llet, ni mantega, ni sal!). Ho deixes refredar a la nevera.
Un cop el puré estigui fred, el poses en una cassola ample (on t'hi càpiguen les mans) i afegeixes el sucre i l'ametlla mòlta. Si ho vols fer amb una amassadora elèctrica també ho pots fer (a poca velocitat i anar batent). Si no, ara toca embrutar-se una mica les mans, ja que has de pastar aquesta mescla fins que quedi una pasta ben lligada. 

 Tapa el massapà (així es diu aquesta massa que hem fet) i deixa'l reposar durant 1 dia a la nevera (encara que jo no ho faig mai perquè no me'n recordo i tampoc em queden malament)

Un cop reposat, separa una part del massapà per a fer els panellets de coco. Amb la resta de la massa ja pots començar a fer boletes i mitges llunes petites, ja que quan hi posis els pinyons i ametlla es faran molt més grans (i no volem que siguin panellets gegants, oi?). Aquesta part de fer les boletes és perfecte per a que t'ajudin els nens de la casa. 

Preparem l'adob (també és bo fer-lo el dia abans i deixar-lo reposar tapat a la nevera)... Bats bé un ou sencer i hi aboques els pinyons. Els remenes bé fins que quedin tots xopats. Ho tapes i a la nevera. Fas el mateix amb l'ametlla trossejada. 

L'endemà ja acabes amb els panellets: agafes una bola, uns quants pinyons d'aquests que estan amb l'ou i a cobrir tota la bola, com si fos una croqueta. Has de prémer una mica els pinyons, si no, no s'enganxen (no t'espantis, però les mans et quedaran fastigoses!). Un cop has acabat amb els panellets de pinyons, passes a fer el mateix amb els d'ametlla mòlta. Ja acabats només els has de pintar una mica de rovell, perquè els quedi un color ben daurat (opcional).
Per als de coco, només cal que barregis la massa d'ametlla que has separat abans amb el coco en pols. Pasta-ho ben pastat i fes muntanyes petites. 
Ja els tens llestos per posar-los en una safata (separa'ls bé), dins el forn a alta temperatura (220-230º C) durant uns 6-8 minuts, per tal que quedin daurats per fora i una mica cruixents, però tous i suaus per dins (compte! no et distreguis que es cremen en un no-res!)



Versión en castellano aquí

Bon appétit!
          e.




dilluns, 26 d’octubre del 2015

coca de iogurt amb poma

Aquesta és una coca fàcil que amb la poma per sobre, li dóna un to més festiu (si no et queda un "xurro" com a mi, és clar). És una coca per a les persones a qui no agrada massa el dolç. L'únic problema que li trobo és que la poma sovint se'n va avall i no queda massa bonica. Llegint en altres blocs he vist que una possible solució és tallar-la moooolt fineta. Bé, ja ho provarem una altra vegada...


200 gr farina
150 gr sucre
2 sobres llevat en pols
3 ous ecològics (a temperatura ambient)
1 iogurt de llimona 
1/2 tassa oli d'oliva suau
2 pomes (he fet servir reinetes)


Encén el forn a 180ºC perquè es vagi escalfant. Prepara un motlle amb mantega i farina (no cal fer res si és de silicona). Pela i talla les pomes ben, ben finetes i rega-les amb suc de llimona perquè no s'oxidin.

Barreja el iogurt amb l'oli. Després hi vas afegint un a un els ous i batent bé. Ara ja pots afegir la farina tamisada i el llevat. Un cop has aconseguit una mescla ben cremoseta i llisa, l'aboques dins el motlle i la cobreixes amb la poma extrafina. Si vols ho pots empolsar amb una mica de sucre (no ho vaig fer, ja que als convidats no els agradava massa el dolç).

Ho poses dins el forn durant uns 35-40 minuts (o fins que punxis la massa i el punxó surti net).
Treus la coca del forn i la deixes refredar uns 10 minuts dins el motlle. Després ja la pots desmotllar i acabar de refredar sobre una reixeta.

Bon appétit, 

    
       e.

dissabte, 3 d’octubre del 2015

crema de pastanaga i gingebre

Quan comença la tardor i el fred ja es nota una mica, sempre ve de gust una crema calenta. Avui faig la crema de pastanga, que amb el gingebre té un toc asiàtic que la fa més interessant. És fàcil i no requereix tota la teva atenció durant força estona (vaja, que quan ja està tot controlat dins la cassola, tens 20 minuts per fer el que vulguis). I la banda sonora per cuinar aquesta crema és l'Ella Fitzgerald & Louis Armstrong. Perfecte!
 Ingredients:

1 kg pastanagues 
2 cebes
1 tros de gingebre
brou de pollastre o verdures
all
sal
mantega 
oli d'oliva


En una cassola amb la mantega i l'oli ja calents poses les pastanagues i la ceba tallades i el gingebre ratllat. Ho deixes coure a foc mig durant uns 5-8  minuts. Ho sales una mica (no et passis que el brou també porta sal).


Ara ja li pots afegir el brou (que ho cobreixi tot, després n'hi pots afegir més si cal). Deixes que arrenqui el bull, ho tapes i que bulli fins que les pastanagues estiguin toves (uns 20 minuts aprox.).


Ha arribat el moment de triturar i convertir-ho tot en una crema suau. Si tens una batedora de got, ho vas posant per tandes (no tot de cop, que et serà molt més difícil). Si no la tens (com jo) ho passes pel túrmix i llestos. Quan ja està ben fineta, tastes de sal i rectifiques si cal, i si t'ha quedat molt espessa hi afegeixes una mica més de brou o aigua.

Bon appétit!
       e.