dimarts, 13 d’abril del 2021

melmelada de cireres

Aquesta melmelada va ser la del confinament i sempre tindrà un record especial per a mi. Agafar les cireres de l'arbre de casa amb la meva germana Anna va ser tot un regal.

Des de fa un parell d'anys vaig descobrir que em podia fer les melmelades jo mateixa a casa. Faig servir les fruites de qualitat que jo trio, poso el sucre panela, els dàtils o no hi poso res per endolcir-les... vaja que em costa menjar-ne que no siguin de les meves (o si són de les bones que fa la Maria Soler)


Ingredients:

- 800 gr cireres (sense el pinyol ni la cueta)
- 2 cullerades soperes de sucre panela o uns quants dàtils (ves afegint i provant fins que trobis la dolçor desitjada))
- suc de 1/2 llimona
- 3 fulles de gelatina neutra o la pell de 2 pomes

Primer de tot, posar la gelatina en iagua freda. En una cassola posar les cireres amb el sucre i el suc de llimona (si ho vols espessir amb la pell de les pomes, ara és el moment de posar-la)


Deixar coure a foc mig durant uns 35-40 minuts. Si has d'espessir la melmelada amb la gelatina, afegeix-la ben escurreguda quan faltin uns 3 minuts per acabar la cocció.


Mentre esterilitzarem els pots i les tapes. Es pot fer de dues maneres:

1- al microones: omple els pots amb aigua fins la meitat i posa'ls al microones a potènica màxima durant 3 minuts. després els treus amb compte, els buides i els deixes cap per avall sobre un drap net. Per un altre cantó, bullir les tapes durant 5 minuts (obviament, no les pots posar al micro)

2- als fogons: bullir durant 5 minuts els pots i les tapes en cassoles separades.


Un cop ja està la melmelada feta, omplir els pots amb la melmelada en calent, tapar-los bé i capgirar-los (perquè faci el buit i es conservin durant molt de temps) Compte que els pots han de quedar ben plens (si no "quadres" amb la quantitat de melmelada, busca un pot més petit, però que no quedi espai sense melmelada)


Aquest mateix procés el pots fer amb la fruita que vulguis (jo també en faig una amb maduixes, gerds i nabius o una de nabius amb trossos de gingebre que queden super bones)

I ja està, a gaudir d'una meravellosa melmelada saludable. Fàcil, oi?

Bon appétit!

        e.





diumenge, 17 de gener del 2021

un dinar a la francesa: salsitxes amb vi negre i fonoll amb acompanyament de puré de patates (de veritat)

M'agrada la cuina francesa casolana i m'agraden els llibres de cuina, per tant, el llibre "A kitchen in France"de Mimi Thorisson ha estat un regal de Reis molt encertat. I d'aquí he tret aquestes dues receptes senzilles que ara et vull compartir per fer tot un dinar a la francesa...


SALSITXES ROSTIDES AMB VI NEGRE I FONOLL

Ingredients (per a 4 persones):
- 12 salsitxes de porc de qualitat
- 1 bulb gran de fonoll, a rodanxes
- 1 ceba gran, a rodanxes
- 2 cullerades soperes d'oli d'oliva
- 1 cullerada sopera de mostassa de Dijon
- 1 got de vi negre (240 ml)
- uns branquillons de romaní fresc
- 2 cullerades soperes de mantega
- sal gruixuda 
- pebre negre molt al moment

Preescalfar el forn a 180º.
En un bol petit, barrejar la mostassa amb l'oli. Posar les salsitxes en una safata de forn fonda i vessar la mixtura de la mostassa per sobre d'aquestes (que quedin ben untades). Posar a rostir durant 20 minuts.

Passats aquests minuts ja podem treure la safata i afegir el fonoll laminat, la ceba, el romaní i salpebrar lleugerament. Remenar-ho tot perquè s'impregni bé amb l'oli.
Tornar-ho al forn durant uns 25 minuts aprox (fins que les salsitxes s'enrosseixin). Compte que a mitja cocció li has de donar la volta i remenar perquè es vagin fent igual per tots cantons.

Ara toca afegir el vi negre, la mantega i tornar a enfornar durnat uns 10 minuts més (o fins que vegis que la salsa està espessa).

Servir ben calent acompanyat d'un puré de patates i ja tindràs un àpat sencer.


PURÉ DE PATATES A L'ALL

Ingredients (per a 4 persones):
- 900 gr patates noves pelades i llescades a 1.5 cm aprox
- 60 ml nata de cuina
- 60 gr mantega a temperatura ambient
- 2 gralls d'all picats
- sal fina
- pebre molt al moment

Posar a bullir les patates en un pot cobert amb aigua freda i una mica de sal. En uns 10-15 minuts ja estaran tendres i ben cuites. 

Treure l'aigua de les patates i tornar-les al pot on les xafarem fins que quedin com un puré (més o menys fi, segons el teu gust). Afegir la nata líquida, mantega i l'all i barrejar bé amb una cullera de fusta. Salpebrar i llestos.

Si el fas abans i el vols mantenir calent, deixar-lo al bany maria fins al moment de servir.


Només et falta posar la banda sonora i a gaudir!

Bon appétit!


        e.