dilluns, 15 d’octubre del 2018

pastís d'ametlla i mató

Aquest pastís és un regalàs que ens fa la meva amiga virtual Alba de @curiosoazul (que està molt lluny, pero la sento molt aprop). 
És una mica més laboriós que els pastissos que faig normalment, però de veritat que val la pena, perquè està boníssim (i a més és apte per intolerants al gluten).

Ingredients (per un motlle d'uns 15-20 cm):

- 70 gr mantega en pomada
- 100 gr sucre
- 2 ous (ecològics, of course!) 
- 125 gr farina d'ametlla (o ametlla mòlta, vaja)
- ratlladura de mitja llimona
- 200 gr de mató o ricotta
- 1 culleradeta d'essència de vainilla

Encen el forn a 170º. 
Amb una batedora de varilles (o a la KitchenAid), posar les clares i muntar-les a punt de neu. Afegir la 1/2 del sucre i continuar muntant fins que quedin ben fermes.
Posar la mantega i la resta del sucre en un bol i batre fins blanquejar-ho (ha de quedar una textura suau i sedosa).
Llavors ja pots afegir els rovells un a un (i anar batent, és clar). Continuem amb la vainilla, la farina d'ametlla, el mató i la ratlladura de llimona. Barrejar-ho tot fins que quedi ben integrat.
Ara ve el moment delicat d'anar afegint poc a poc les clares muntades (amb una espàtula i ben suau, sino s'abaixaran).

Quan ja està tot mesclat, posar-ho en un motlle (si és dels que es desmunten, millor, però jo no en tinc i ho vaig fer en un de silicona). 

Ara ja es pot enfornar durant uns 35-45 minuts (dependent del forn, com sempre). Per saber si està cuit, fes lo de l'escuradents (punxar-lo al centre i si surt net, és que està llest).

Deixar-lo refredar al motlle (unes hores o fer-lo la nit abans) i un cop fred, ja el pots decorar (si vols).



Bon appétit!

        e.