diumenge, 14 de juny del 2020

fumet de peix

Aquesta és la versió del fumet de peix de la meva mare. Un clàssic indispensable per fer un munt de plats (com per exemple l'arròs de peix caldós que tens aquí)

No té cap secret d'el·laboració, només que has de tenir una bona matèria prima, perquè com més bona sigui, més gustós et quedarà el fumet i millor el plat que facis amb ell.



Ingredients (per 1 litre de fumet aprox.):

- 800gr peix de roca per fer fumet (el demanes així a la peixateria, que ells ja ho saben)

- caps de gambes o llagostins (opcional)
- 1 ceba
- 2 grills d'all
- 1 tomàquet madur
- 1 pastanaga
- herbes aromàtiques (romaní, farigola...) i llaurer (a la foto me'l vaig oblidar)
- un raig d'oli, un raig de vi blanc, aigua, sal i pebre


En una cassola alta, posa un raig d'oli i hi afegeixes tots els ingredients (peix, ceba, alls, tomàquet i pastanaga). Els sofregim una mica. Salpebrem i hi afegim un raig de vi blanc. Hi posem aigua (no massa, que val més afegir-ne després a que ens quedi aigualit)


Posar-ho a foc fort i destapat fins que comenci a bullir. Quan comenci a fer-ho, treure tota la bromera que hagi deixat anar, abaixar el foc a mig i deixar bullir uns 20-25 minuts tapat (vigila que no es quedi sense aigua). No es deixa més temps perquè el peix pot agrejar.


Passat el temps de cocció, treure del foc i colar-lo. 

El peix que has posat si no s'ha esmicolat massa el pots guardar per fer un plat d'aprofitament com les petxines de peix (recepta aquí). Jo normalment faig la recepta de fumet doble i així tinc una racció per congelar.

Bon appétit!

        e.